Apie virtualią dailės terapiją

Kai pavasarį staiga teko persikelti dirbti į Zoom’ą, galvojau, kad tiesiog darome geriausia, ką galime tokiomis aplinkybėmis. Iš pradžių labiausiai į akis krito tai, ko netekome: nebegaliu pasiūlyti tokios priemonių įvairovės kaip anksčiau, nebegalime matyti kitų nuo galvos iki kojų, sudėtingiau pastebėti kūno kalbą ir pajusti kitą, nebegalime piešti kartu.. na o vietoj to, staiga atsidūrėme vieni kitų namuose! Terapijos erdvei persikėlus į Zoom’ą, reikėjo pergalvoti kaip užtikrinti saugumą, konfidencialumą, veiksmingumą ir dailės terapeutų bendruomenė greitai reagavo bei spendė šituos klausimus.

Virtualius iššūkius matau kaip ir visus kitus iššūkius, kuriuos tyrinėjame ir sprendžiame terapijoje

Daugiau nei pusmetį dirbdama nuotoliniu būdu, dabar virtualius iššūkius matau kaip ir visus kitus iššūkius, kuriuos tyrinėjame ir sprendžiame terapijoje. Jie reikalauja dėmesio, erdvės apmąstyti ir įprasminti; jie suteikia galimybę ieškoti kūrybingų sprendimų ir jų beieškant pamatyti save – kartais pažeidžiamus, kartais be galo stiprius.

Kaip ir tradicinėje dailės terapijos sesijoje, taip ir virtualioje terapeutas kuria saugią erdvę, įvertina individualius poreikius ir stengiasi juos atliepti

Kaip ir tradicinėje dailės terapijos sesijoje, taip ir virtualioje terapeutas kuria saugią erdvę, įvertina individualius poreikius ir stengiasi juos atliepti. Naudojame priemones, kurias jau turite namuose (ar kuriomis apsirūpinti padeda jūsų terapuetas), stebime savo pojūčius, kalbame, piešiame kartu ant vieno “lapo” – pasirodo įmanoma ir tai! 🙂 Virtualioje erdvėje galime pasitelkti įvairias programėles skirtas piešimui ir dalintis ekranu, naudoti fotografiją, taip pat piešti pelyte kartu per Zoom’ą. Su grupėmis stebėjome, kaip bendrumo jausmas randasi kiekvienam individualiai dirbant namuose ir paprasčiausiai paliekant įjungtus mikrofonus, kad girdėtume vieni kitus, pieštukų skrebėjimą ar plaunamo teptuko skimbčiojimą, o galiausiai peržiūrint darbus, atrandant tarpusavio saitus ir dalinantis įžvalgomis.

Karantinas ar ne, kokybiškam darbui sutelkia dėmesys saugaus ryšio kūrimui, lankstumas, kūrybiniai sprendimai

Žinoma, tai nereiškia, kad nesu išsiilgusi gyvo buvimo kartu ir kad tik galimybei atsiradus negrįšiu į savo mylimą kabinetą. Kitą dieną, daugiau valandų praleidusi prie Zoom’o gal rašyčiau kitaip, bet šiandien man kažkaip šviesu. Rodos, buvo paklibinta tai, kas įprasta ir tai leido nauju kampu pamatyti šios profesijos stiprybes. Karantinas ar ne, kokybiškam darbui sutelkia dėmesys saugaus ryšio kūrimui, lankstumas, kūrybiniai sprendimai. 

Emilija Mecelicaitė, Depresijos gydymo centro dailės terapeutė

❗️ 3-jų susitikimų online dailės terapijos grupė nuo sausio 19 d. antradienio vakarais.
Kaina: 59 eur / Registracija 👉 emilija@depresijosiveikimas.lt

info@depresijosiveikimas.lt

+370 682 51402

Privatumo politika
Ⓒ 2019 Depresijos įveikimo centras