Emocinis išjautimas – pagalba gijimo kelyje

Ko gero visiems karantino laikotarpiu teko susidurti su daugybe įvairių iššūkių. Net jei ir pavyko prisitaikyti prie pakitusio gyvenimo ritmo, sugrįžę prie ankstesnių veiklų jaučiame nuolatinės įtampos ir bendravimo stokos pasekmes. Galima sakyti, kad šiuo metu patiriame vieną didžiausių emocinės sveikatos išbandymų. Remiantis LR sveikatos ministerijos užsakymu „Spinter“ bendrovės atliktos apklausos rezultatais, šių metų balandį beveik pusė visų apklaustų žmonių savo psichologinę būklę įvardijo kaip prastą. Depresijos ir nerimo požymius vasario mėnesį jautė 19,8 proc. žmonių, o balandį šis rodiklis išaugo iki 22,1 proc. Depresijos gydymo centro įkūrėjas Antanas Mockus pažymi, kad tokia būsena yra vertinama kaip kritinė susirgti depresija. Tad neretas iš mūsų, net vertinantis save kaip emociškai stiprų, patiria emocinio palaikymo stygių. Dėl šios priežasties Depresijos gydymo centras, bendradarbiaudamas su tekstilės ir mados dizainere Ieva Keliauskaite-Mališauske ir prekės ženklu „Mali Keli“, kviečia į emocinės žinutės vizualizacijos kūrybines dirbtuves, kurių metu dalyviai galės skirti laiko nusiraminimui, kūrybai bei refleksijai su kitais dirbtuvių dalyviais. 

Peer to peer emocinė parama

Tai naujos, Lietuvoje pirmą kartą vykstančios dirbtuvės, kai dalyviai kurs emocijos vizualą. Dirbtuvės atlieps emocinio palaikymo, kūrybinės-emocinės patirties poreikį. Depresijos gydymo centro įkūrėjo Antano Mockaus teigimu, peer to peer parama, kai pokalbis ir dalijimasis vyksta ne tarp psichologo ir pas jį atėjusio žmogaus, bet tarp kelių įvairių patirčių turinčių žmonių, visuomenei visų pirma yra naudinga tuo, kad mažina ir vidinę, ir viešą stigmą. Klausydamas kitų istorijų ir požiūrio, žmogus supranta, kad nėra kitoks, kad su savo įtampomis ir sunkumais jis nėra „išprotėjęs“. Matydamas kitą, viešai kalbantį apie save ir savo emocijas, ir sulaukiantį ne pasmerkimo, o palaikymo, žmogus patiki, kad atvirumas, dalijimasis vidiniais išgyvenimais ir emocijomis nėra kažkas smerktino. Žmogus, kuris įveikė savo sunkumus ar rado būdų juos palengvinti, gali įkvėpti vilties, mažinti barjerą, paskatinti kreiptis pagalbos, parodyti, jog sunkumai nėra nuosprendis. Kartais kito žmogaus asmeninė patirtis, pasakojimas, apie tai, kaip gydėsi, kokių paslaugų gavo ir kokios kokybės jos buvo, gali būti net vertingesnis, negu sausas specialisto patarimas, pavyzdžiui, abstraktus pasakymas „didinkite fizinį aktyvumą“ ar „daugiau bendraukite“.

Dirbtuvėse – išjautimas ir kūryba

Ruošiantis dirbtuvėms, kūrėja Ieva kvies apgalvoti, kokie žodžiai, kuriuos sau nuolat sakome, ar esame kur nors perskaitę, girdėję, mums neša ramybę ar įkvėpimą, palengvina kasdienybę. Šią žinutę-frazę dalyviai galės realizuoti, kurdami vizualą, pagamintą reta kserografijos technika, o kūrybines dirbtuves lydės refleksija-diskusija su kitais dalyviais. 

Per pirmąją dirbtuvių dalį dalyviai saugioje aplinkoje dalysis sau svarbiomis susigalvotomis žinutėmis bei patirtimis. „Dirbtuves pradėsime laisvu pokalbiu prie arbatos puodelio. Aptarsime, kokius lūkesčius, kokią žinutę atsinešame, ką toji žinutė mums reiškia, – sakė kūrėja Ieva. – Galėsime dalintis tiek, kiek norime ir visi pasidalinimai vyks jaukioje aplinkoje, ne didesnėse nei 6 žmonių grupelėse, išlaikant konfidencialumą. Mano studijoje nėra kritikos ar brukamų patarimų, propaguojama atvira širdis ir nuoširdumas.“ Ieva mano, kad per karantiną daugiau laiko praleidus namuose su savimi, susidūrus su vidiniais iššūkiais, daugeliui galėjo gimti įvairių naujų idėjų, buvo laiko apmąstyti svarbius klausimus ir prieiti prie tam tikrų išvadų, o gal liko neišjaustų emocijų, kankino nerimas. Šios dirbtuvės yra puiki proga išjausti ir išmedituoti emocinį palaikymą nešančią mintį, ją užfiksuoti koliaže-paveiksle, o gal net ant marškinėlių, ir kartu pajusti atsidavimo kūrybai džiugesį.

Antrosios kūrybinių dirbtuvių dalies metu dalyviai kurs koliažą kaip iliustraciją žinutei, kurią atsinešė į dirbtuves. Čia suteikiama visiška laisvė „pasileisti plaukus“ ir atsiduoti kūrybai, pajautimui, emocijoms ir aplankančioms mūzoms. „Koliažui kurti nereikalingi jokie įgūdžiai, tikiu, kad viskas, kas gali nugulti į koliažą, jau yra jūsų viduje“, – pasakojo Ieva ir pažadėjo padėti, jei to prireiktų. Po dirbtuvių Ieva iš kiekvieno dalyvio koliažų sukurs keletą darbų kserografijos technika ir pateiks kiekvienam spaudinių skaitmenine forma. Vieną dalyvio išsirinktą darbą Ieva atspausdins, kaip printą, ir įteiks darbo autoriui. 

Emocinės žinutės sklaida ir rūpestis planeta

Ieva yra menininkė, tekstilės dizainerė, įkūrusi drabužių prekės ženklą „Mali Keli“. „Mali Keli“ drabužiai, aksesuarai yra kuriami zero waste mados sukirpimo technika, kuri kol kas dar labai reta visame pasaulyje – siuvant zero waste drabužius, nelieka jokių medžiagos likučių, kurie paprastai nugula į sąvartynus. Taip pat konceptualiai Ieva kuria ir psichinės sveikatos tema, skleisdama žinutę, kuri lengvina tiek pačios menininkės, tiek jos siūtus drabužius, aksesuarus dėvinčių žmonių kasdienybę.

Ieva teigia, jog technika, kurią pasitelks dirbtuvių metu, jai pačiai padėjo išjausti emocijas ir rasti ramybę. „Kai mokiausi menų universitete, patyriau daug streso, spaudžiau save, nemažai spaudimo patyriau ir iš aplinkos. Buvau perfekcionistė, todėl siekiau tik „geriausio rezultato“. Prieš penkerius metus susirgusi depresija, vėliau išgirdusi generalizuoto nerimo sutrikimo diagnozę, supratau, kad tiek fizine, tiek emocine prasme tiesiog negalėsiu visko padaryti tobulai, „taip, kaip norėjau“. Studijavau tekstilės dizainą, su bendrakursiais daug eksperimentuodavome ir dalinomės patirtimis. Draugė man rekomendavo Bruno Munari knygą, kurioje autorius pasakoja apie pasitelkiamą kserografijos techniką. Tuo metu ši technika man „suskambėjo“ – buvo labai naudinga koncentruotis ne į rezultatą, o į patį kūrybos procesą“, – pasakoja Ieva. 

„Laikui bėgant ir atsiradus „Mali Keli“, išsikristalizavo mano pamėgtos technikos procesas. Kūryba prasideda mano pačios išgyventa žinute, kurią atrandu gijimo kelionėje. Vėliau kuriu koliažą ir jį apdirbu kserografijos technika bei kompiuterinėmis priemonėmis. Kiekvienas printas yra mano pačios išgyventa ir išnešiota mantra. Kadangi patyriau tokio kūrybinio proceso lengvumą, siekiu juo pasidalinti su kitais“, – sakė Ieva. 

Renginys vyks liepos 14 d., „Mali Keli“ studijoje (Užupio meno inkubatoriaus patalpose), Krivių g. 12. Daugiau informacijos Depresijos gydymo centro tinklalapio el. parduotuvėje arba „Facebook” tinkle: https://www.facebook.com/events/1489624661372096.

Depresijos gydymo centras

info@depresijosiveikimas.lt

+370 682 51402

Privatumo politika
Ⓒ 2019 Depresijos įveikimo centras